Oda temizliğin de; temizliğin kalitesinin bozulmadan sürenin minimize edilmesi önemli bir konudur. Bunun yanı sıra, otel odalarının temizlenmesinde izlenen sıra da göz ardı edilmemelidir. Oda temizliği öncesinde bir ön hazırlık yapılmalı ve daha sonra temizlik işlemine başlanmalıdır. Daha sonraki aşamada banyo temizliği yapılmalı ve yüzey bakım işlemlerine geçilmelidir. Bu unsurlar dikkate alınarak yatakların yapımı, banyonun temizliği, yerlerin süpürülmesi ve toz alma işlemleri tamamlanmalıdır. Ancak, bir odayı temizlemeye başlamadan önce her kat görevlisinin dikkat etmesi gereken bazı önemli konular bulunmaktadır. En az yarım günlük bir temizlik çalışması için kat temizlik arabasına yeterli malzeme konulmalıdır. Aksine bir talimat almadıkça temizlik işlemine müşterilerin ayrıldıkları odalardan başlamak gerekmektedir. Odaya girmeden önce daima kapı çalınmalıdır. Temizlik amacıyla kullanılacak tüm malzemeler kat temizlik arabası ile oda kapısına kadar taşınmalıdır. Odaya girildiğinde pencere açılarak oda havalandırılmalıdır. Havalandırma sistemi açılarak da bu işlem yapılabilir. Odada herhangi bir şey unutulup unutulmadığı kontrol edilerek kat şefine haber verilmelidir. Ayrıca, arıza olup olmadığı kontrol edilerek kat şefine bildirilmelidir. Bütün küllükler çöp kovasına boşaltılmalıdır.
CİLA, YÜZEYLERİ KORUMADA BİREBİR
Yüzeylere cila uygulanmasının üç önemli nedeni vardır. Bunlar günlük temizliği kolaylaştırmak, estetik açıdan güzel ve parlak bir görüntü sağlamak ve yüzeyleri korumaktır.
Mermer, plastik ve plastik materyal gibi zeminlerin yapımı için kullanılan pek çok materyal bulunmaktadır. Zeminler ne kadar düzgün yapılırsa yapılsınlar, doğal olarak yüzeylerinde küçük gözenekler kalır. Ülkemiz gibi tozu son derece bol olan yerlerde bu küçük gözenekler içine kirlerin yerleşmeleri çok kolay ve çabuk olur. Bunların günlük olarak temizliği son derece zor ve zaman alıcıdır. Bütün bu basit nedenler göz önüne alındığında cilanın önemi kendiliğinden ortaya çıkar. Cilalama işlemi, polimer veya kristalize mermer cilası gibi cilalar ve temizleme maddelerinin yardımıyla yapılırlar. Cilalamada cila makinası ya da mob kullanılır.
HALI EN UZAK KÖŞESİNDEN BAŞLANARAK YIKANMALIDIR
Halıların yıkanmasında sıralamaya özellikle dikkat edilmelidir. Halı önce elektrikli süpürge ile süpürülür. Zeminde kalabilecek toz ve kirler yıkama sırasında halıya geçerek temizliği zorlaştırır. Halıların makina ile yıkanmasında halı yıkayıcı matik deterjan kullanılmalıdır. Halının kirlilik derecesine göre su ile karıştırılmış halı şampuanı katılır. Halı yıkama makinasının püskürtme ve emme motorlarının aynı anda çalıştırılması gerekmektedir.